Sztuczna inteligencja na lekcjach religii - Bielinowicz, Adam; Bilicka, Beata (Teologia i Człowiek, 2025)
Sztuczna inteligencja (AI), dzięki bezpłatnemu dostępowi do wielu chatbotów, może stać się obecnie pomocnym narzędziem dla nauczycieli religii. Dlatego problematyka artykułu koncentruje się na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: W jaki sposób sztuczna inteligencja może być wykorzystana na szkolnych lekcjach religii oraz jakie zmiany w podejściu do edukacji religijnej można przewidzieć w miarę rosnącego jej wykorzystania, biorąc pod uwagę nauczanie Kościoła katolickiego. Opracowanie jest ujęciem syntetycznym, artykuł składa się z trzech zasadniczych części. W pierwszej krótko scharakteryzowano stanowisko Kościoła na temat sztucznej inteligencji, ze szczególnym uwzględnieniem implikacji dla sektora edukacyjnego. Następnie wskazano na możliwość wykorzystania sztucznej inteligencji jako narzędzia w pracy nauczyciela religii. W części trzeciej opisano wyzwania i zagrożenia, które wynikają z zastosowania AI w edukacji religijnej oraz potrzebę promowania wśród uczniów etycznego i odpowiedzialnego z niej korzystania. Całość wieńczy krótkie zakończenie i bibliografia.