Nawrócenie pastoralne w sanktuariach maryjnych w Polsce - Wielebski, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2025)
W swojej programowej adhortacji Evangelii gaudium z 2013 roku Franciszek wezwał cały Kościół do „nawrócenia pastoralnego”, co wiąże się z podjęciem procesu rozeznania, oczyszczenia i reformy (EG 28-30). Ma on dotyczyć również sanktuariów maryjnych, które – o czym papież pisał w bulli Spes non confundit ogłaszającej Jubileusz Zwyczajny Roku 2025 – mają być „świętymi miejscami gościnności i uprzywilejowanymi przestrzeniami budowania nadziei” (EG 24). Autor artykułu, odpowiadając na nauczanie Franciszka, dostarcza przesłanek dotyczących nawrócenia pastoralnego sanktuariów maryjnych w Polsce. Omawia najpierw istotę nawrócenia pastoralnego (1) oraz teologiczno-pastoralną wizję działalności sanktuariów ukazaną w dokumentach Magisterium Kościoła, koncentrując się na trzech podstawowych funkcjach urzeczywistniania Kościoła (2). Zwieńczeniem prowadzonej refleksji jest zaproponowanie pewnych kierunków działań, co ma być inspiracją do zainicjowania synodalnych dyskusji na ten temat, prowadzonych na poziomie każdego sanktuarium maryjnego (3).