Życie kobiet magnaterii polskiej w XVII wieku - Frątczak, Wojciech (Teologia i Człowiek, 2015)
Artykuł opisuje życie kobiet ówcześnie najwyższej warstwy społecznej. A więc ich życie codzienne, a także wykształcenie, małżeństwa, życie religijne, zdrowie i higienę, pożywienie, stroje i rozrywki. W przekonaniu wielu feministek kobieta w dawnych wiekach była tylko pokorną niewolnicą albo służebnicą mężczyzny, a wolność kobiet zaczęła się dopiero w XX wieku. W wielu dziedzinach życia jest to myślenie bezpodstawne.