Obrzędy chrzcielne dzieci w okresie od VI do IX wieku - Kwiatkowski, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2015)
Artykuł przedstawia obrzędy chrzcielne umieszczone w dwóch starożytnych księgach, zawierających opis liturgii chrzcielnej dzieci z okresu między VI a IX wiekiem. Są to: Sakramentarz gelazjański i Ordo Romanus XI. Od VI wieku zmieniła się praktyka chrzcielna Kościoła. Ponieważ zaczęto masowo chrzcić małe dzieci, straciła rację bytu instytucja katechumenatu, która wcześniej przygotowywała kandydatów do przyjęcia sakramentów inicjacji chrześcijańskiej. W księgach liturgicznych, które zachowały ogólny schemat dawnego katechumenatu, pojawiły się wyraźne wskazania, modlitwy i obrzędy odnoszące się bezpośrednio do małych dzieci. Trzeba jednak podkreślić, że mimo prób pewnych adaptacji, nie udało się w tamtym okresie stworzyć obrzędów, które byłyby adekwatne do rzeczywistej sytuacji chrzczonego dziecka. Artykuł omawia także w skrócie nauczanie Kościoła starożytnego dotyczącego chrztu dzieci.