Pilgrimage as a Source of Culture: A Theological and Cultural Reinterpretation of Pilgrimage Tradition in the Polish Context - Seryczyńska, Berenika; Buczyńska, Mirosława; Duda, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2025)
Pielgrzymowanie jako źródło kultury. Teologiczno-kulturowa reinterpretacja tradycji pielgrzymowania w polskim kontekście Artykuł ma na celu przeprowadzenie interdyscyplinarnej analizy pielgrzymowania, uwzględniającej aspekty teologiczne, kulturowe, antropologiczne i historyczne. Analiza opiera się na materiale badawczym zebranym w ramach projektu stypendialnego zrealizowanego w 2024 roku, obejmującym dwadzieścia wywiadów eksperckich z przedstawicielami środowisk naukowych oraz praktykami związanymi z tradycją pielgrzymowania w Polsce. Autorzy proponują reinterpretację pielgrzymowania jako fenomenu kulturotwórczego, głęboko zakorzenionego w historii Polski, analizowanego z perspektywy późnej nowoczesności jako odpowiedzi na procesy sekularyzacji, indywidualizacji oraz przemiany tożsamościowe. W analizie wykorzystano klasyczne koncepcje Victora Turnera, Mircei Eliadego, Paula Ricoeura, Zygmunta Baumana i Marcela Maussa. Wyniki badania wskazują, że pielgrzymowanie pełni istotne funkcje duchowe, wspólnotowe i symboliczne, będąc nie tylko formą religijności, lecz także elementem kulturowej ciągłości oraz potencjalnym narzędziem duchowej odnowy jednostki i społeczeństwa. Artykuł wnosi wkład w rozwój teologii kultury oraz badań nad współczesnymi formami religijności i tożsamości kulturowej.