Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2025)
Pierwszy numer kwartalnika „Teologia i Człowiek” w Roku Jubileuszowym 2025 otwierają dwa artykuły poświęcone problematyce obchodzonego Jubileuszu Wcielenia Syna Bożego. W pierwszym z nich, ks. Dariusz Kotecki dokonuje egzegezy kanonicznej tekstu z Księgi Kapłańskiej (26,11–13), stanowiącego jedną z obietnic związanych z przestrzeganiem przepisów roku szabatowego i jubileuszowego (Kpł 26,3–13). Autor dowodzi, że każdy jubileusz chrześcijański – zarówno ten obecnie trwający, jak i te, które nastąpią – jest przede wszystkim celebracją pamięci o spełnionej w Jezusie Chrystusie obietnicy Boga. Natomiast ks. Janusz Szulist prezentuje przesłanie społeczne Roku Jubileuszowego 2025 zawarte w nauczanie papieża Franciszka. Istotną konsekwencją obchodzenia Jubileuszu jest wykształcenie postaw prospołecznych jednostki, takich jak cierpliwość czy gościnność. Rzecz jasna, przesłanie Roku Jubileuszowego wychodzi również poza postawy jednostkowe. Stąd papież Franciszek zachęca do intensyfikacji wysiłków na rzecz pokoju, utożsamianego w istocie ze sprawiedliwością społeczną. Punktem wyjścia wszelkich procesów pokojowych jest uznanie niepodważalności godności osobowej i praw człowieka, w tym nade wszystko prawa do życia. Sprawiedliwe relacje między państwami wyrażają się także w zaniechaniu stosowania przemocy, podjęciu dialogu dyplomatycznego oraz niwelowaniu nierówności powstałych na gruncie długu ekologicznego. (Fragment "Od redakcji")