Sekularyzacja sacrum i jej konsekwencje pastoralno-wychowawcze - Pilarz, Krzysztof (Teologia i Człowiek, 2015)
W artykule przedstawiono kilka wątków dotyczących sekularyzacji sacrum oraz relacji pomiędzy trzema sferami: sacrum, profanum oraz divinum. Sekularyzacja sacrum jest obecnie poważnym problemem w pracy pastoralno- -wychowawczej, zwłaszcza w kontekście postmodernistycznego „zwrotu antropologicznego”. Problem z kategorią sacrum jest głęboko zakorzeniony nie tylko w szeroko rozumianej zachodniej kulturze i cywilizacji, ale i w samej społeczności chrześcijańskiej. Jedynym lekarstwem na kryzys sacrum (i w rzeczywistości także profanum) jest pamięć o sferze divinum, o samym Bogu, który nie jest tylko mitem lub filozoficzną koncepcją, ale realną osobą. W tym celu należy kłaść szczególny nacisk na prawdziwe chrześcijańskie życie i wychowanie, pełne miłości, wiary i nadziei. Tylko prawdziwy chrześcijanin może być wiarygodnym świadkiem Chrystusa.