The Sealed Book of Isaiah [Isaiah 29: 11–12]: According to EOTC Interpretation - Bazezew, Fikremariam (Teologia i Człowiek, 2026)
Zapieczętowana księga w Proroctwie Izajasza (Iz 29, 11–12) w rozumieniu Etiopskiego Kościoła Ortodoksyjnego Tewahedo Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie teologicznej głębi oraz tradycji interpretacyjnej Księgi Izajasza w rozumieniu Etiopskiego Kościoła Ortodoksyjnego Tewahedo, gdzie nazywana jest ona „däräqǝ ḫädisǝ”. Nazwa ta podkreśla wyjątkową rolę prorocką Izajasza w odkrywaniu boskiej tajemnicy Wcielenia – stania się Słowa Bożego człowiekiem. W niniejszym opracowaniu badamy, w jaki sposób Izajasz, poprzez boskie objawienie, wyraził tę głęboką tajemnicę w sposób wykraczający poza czysto ludzkie rozumienie. Jednym z głównych przykładów jest Izajasz 53:1, który pyta: „Kto uwierzył naszemu posłaniu? I komu objawiło się ramię Pana?”. Fragment ten ilustruje duchową złożoność, która często sprawia, że teksty prorockie są trudne do interpretacji bez teologicznego wglądu. Problem poruszony w niniejszym badaniu dotyczy trudności, jakie wielu czytelników napotyka podczas zapoznawania się z literaturą prorocką Biblii, zwłaszcza bez odpowiedniego przewodnictwa egzegetycznego. Głównym celem jest wykazanie, w jaki sposób tradycja Etiopskiego Kościoła Ortodoksyjnego Tewahido zapewnia niezbędne ramy interpretacyjne do zrozumienia takich tekstów. W badaniu zastosowano metody jakościowe, analizując fragmenty biblijne w świetle nauk Kościoła i tradycji teologicznej. Wyniki badań pokazują, że Księgi Izajasza nie da się w pełni zrozumieć wyłącznie poprzez dosłowne czytanie; wymaga ona kontekstowej i teologicznej interpretacji zakorzenionej w tradycji ortodoksyjnej. Badanie stwierdza, że zastosowanie tego ustrukturyzowanego podejścia pomaga odkryć ukryte znaczenia proroctwa, szczególnie dotyczące Wcielenia. Niniejszy artykuł wnosi nowe spostrzeżenia, podkreślając wyjątkową rolę hermeneutyki etiopskiego Kościoła ortodoksyjnego w interpretacji biblijnej, wyróżniając ją spośród innych tradycji pod względem głębi i spójności doktrynalnej.