Alcune profonde somiglianze nell’approccio cristologico al concetto di persona di Alois Grillmeier e Joseph Ratzinger - Calore, Giacomo (Teologia i Człowiek, 2025)
W swoim dziele Gesù il Cristo Alois Grillmeier cytuje przemówienie Josepha Ratzingera zatytułowane: Il significato di persona nella teologia. Obaj autorzy przedstawiają tę samą analizę chrystologicznego pojęcia osoby użytego na Soborze Chalcedońskim, którego cechą charakterystyczną jest jego odróżnienie od natury w obronie humanum Chrystusa. Analizując inne ich prace, staje się jasne, że Grillmeier i Ratzinger wykorzystują tę chrystologiczną koncepcję osoby do rozwijania współczesnej antropologii. Metoda porównawcza i analityczno-krytyczna została zastosowana do publikacji dwóch autorów, aby stworzyć syntezę wspólnych elementów dotyczących hermeneutyki chalcedońskiego pojęcia osoby oraz wynikających z niego antropologicznych wniosków. Celem artykułu jest wykazanie właśnie niektórych intelektualnych podobieństw między Grillmeierem i Ratzingerem w tym temacie.