Krytyka współczesnej hipotezy sądu szczegółowego rozumianego jako samo-osąd człowieka w kontekście hermeneutyki teologicznej i integralności depozytu wiary - Strumiłowski, Jan (Teologia i Człowiek, 2025)
Współcześnie zarówno w teologii, jak i duszpasterstwie bardzo powszechnie przyjmuje się interpretację sądu szczegółowego, według której podmiotem sądu jest nie sam Bóg, ale człowiek, który osądza siebie w obliczu prawdy Bożej. Hipoteza ta jest stosunkowo nowa. W artykule zatem zostaje podjęta kwestia zasadności i poprawności takiej interpretacji. Po pierwsze zostaje postawione pytanie, czy tak istotna zmiana interpretacyjna, która wprost zrywa z dosłownym przekazem Ewangelii jest z teologicznego punktu widzenia uzasadniona. Po drugie analizie zostaje poddana kwestia skutków oddziaływania takiej hipotezy na inne dziedziny i kwestie teologiczne. Integralność wiara sprawia, że zmiana w jednym artykule wiary może za sobą pociągać zmiany w innych artykułach, które nie zawsze są oczywiste.