Genealogia i genogram – w służbie rodzinie - Ochońska, Magdalena (Teologia i Człowiek, 2025)
Artykuł stanowi nowe spojrzenie na korzystanie z genealogii oraz genogramu. Proponuje stworzenie dziesięciu pytań naprowadzających, które pozwalają na poznanie przeszłości swojej rodziny. Poznane fakty mogą się stać punktem wyjścia w terapii. Autorka wychodzi naprzeciw badaniom nt. traumy pokoleniowej i jej znaczenia w życiu człowieka oraz w pracy terapeutycznej i tworzy narzędzie łączące cechy badań genealogicznych i metod wykorzystanych do tworzenia genogramu.