Nowe wyzwania dla laikatu w XXI wieku - Kurosz, Jolanta; Przeszło, Marzena (Teologia i Człowiek, 2024)
Zmieniające się uwarunkowania demograficzne w XXI wieku mają wpływ na działalność pastoralną wspólnoty Kościoła. Starzejące się społeczeństwo oraz coraz mniejsza liczba kapłanów sprawiają, że członkowie Kościoła muszą podjąć refleksję na temat „Jak mamy być Kościołem dzisiaj?”. Posługa katolików świeckich wobec chorych, cierpiących i osób starych jest znakiem szczególnym w naszych czasach i domaga się refleksji teologicznopastoralnej na ten temat. W przyszłości pomoc świeckich kapłanom będzie konieczna w szerszym zakresie, stąd konieczność formacji świeckich przygotowującej do tej służby,