Sens cierpienia w obliczu nadziei - Suwiński, Stanisław (Teologia i Człowiek, 2024)
Doświadczenie cierpienia stanowi poważną próbę nadziei i ufności do Boga. Ludzka chęć uniknięcia cierpienia jest naturalna; z doświadczenia cierpiących wiadomo jednak, że nie zawsze jest to możliwe. Przedmiotem analizy podjętej w artykule jest pytanie: czy cierpienie ma głębszy sens? Natomiast celem artykułu jest ujęcie sensu cierpienia, który można odszukać w obliczu nadziei Roku Jubileuszowego 2025. Choć u niektórych ludzi tkwi takie przekonanie, że już wiele, jeśli nie wszystko, wiadomo o cierpieniu, autor będzie wskazywać na cierpienie, które jawi się jako tajemnica ludzkiej egzystencji i pozostaje nią nadal. Człowiek przez wieki szukał i wciąż szuka odpowiedzi na pytanie, czy sama tajemnica cierpienia ma jakiś sens w jego życiu. Autor artykułu wychodzi najpierw od myśli ukazującej sens cierpienia, aby następnie przejść do ukazania jego sensu duchowego, który prowadzi człowieka ku nadziei chrześcijańskiej.