Religiosity and Family Relationships During the COVID-19 Pandemic: Research Results in Poland - Tykarski, Sławomir; Zarembski, Zbigniew (Teologia i Człowiek, 2024)
Religijność i relacje rodzinne w czasie pandemii Covid-19. Wyniki badań w Polsce Pandemia COVID-19, która dotknęła globalnie ludzkość w 2020 roku, sparaliżowała dotychczasowe funkcjonowanie świata. Doprowadziło to do konsekwencji nie tylko w sferze ekonomicznej czy biznesowej, ale także w wymiarze psychologicznym i relacyjnym. Sytuacja ta nie ominęła rodzin, których członkowie w pewnym okresie zostali zmuszeni do koegzystencji ze względu na rządowe restrykcje kwarantanny narodowej dotyczące ograniczenia możliwości opuszczania domu. Z pewnością istnieje wiele czynników mogących ułatwić rodzinom przeżywanie trudnego czasu pandemii. Religijność i wiara są jednymi z nich. Dlatego przedmiotem niniejszego badania jest ustalenie, czy wiara i jej praktykowanie pomogły małżonkom i rodzinom w pozytywnym radzeniu sobie w czasie pandemii COVID-19 oraz jak kształtowały relacje małżeńskie i wewnątrzrodzinne. W tym celu przeprowadzono ankietę internetową wśród 200 respondentów w Polsce Wyniki potwierdziły istnienie związku między wiarą w Boga a przetrwaniem rodzin w czasie pandemii. W małżeństwach nie było kłótni, agresji ani przemocy. Religijność przyczyniła się również do wzmocnienia relacji rodzinnych w czasie pandemii, a także do obniżenia lęku u dzieci. Ponadto zauważono, że dobroczynny wpływ czynnika religijnego w postaci praktykowania kultu wzmocnił odporność psychiczną respondentów, co zwiększyło ich ogólny dobrostan.