„Kościół domowy” – rodzina uczestnicząca w życiu wspólnoty parafii. Studium na podstawie badań w archidiecezji katowickiej - Buchta, Roman (Teologia i Człowiek, 2024)
Teologia rodziny jako „Kościoła domowego” znalazła pełne rozwinięcie w nauczaniu II Soboru Watykańskiego. Rodzi się jednak wątpliwość, czy w taki sposób postrzegają siebie i są postrzegane we wspólnocie parafii współczesne chrześcijańskie rodziny? Czy są świadome swojej misji i odpowiednio do jej podjęcia przegotowane? Celem opracowania jest prezentacja wyników badań empirycznych przeprowadzonych wśród małżonków oraz kapłanów archidiecezji katowickiej w latach 2020–2021. Analiza wyników badań, zestawiona z przesłankami katechetyczno-duszpasterskimi stała się podstawą dla opracowania dokumentu Duszpasterstwo (rodzin) archidiecezji katowickiej. Plan strategiczny na okres (2021–2025). W wybranych parafiach rozpoczęła się jego pilotażowa aplikacja, mająca na celu ożywienie uczestnictwa rodzin w życiu wspólnot parafialnych.