Zrozumieć rzeczywistość nadużyć duchowych - Szpoton, Szczepan (Teologia i Człowiek, 2024)
. Autor stara się opisać fenomen nadużyć duchowych, wskazać osoby, które są na nie narażone oraz określić forum [obszar], w którym dochodzi do tego typu nadużyć. Jako ich konsekwencje podaje zjawisko zawładnięcia, wyrażające się w przejęciu władzy nad sumieniem, całkowitą uległością i totalną kontrolą nad życiem jednostki. Wskazując na konsekwencje nadużyć duchowych, autor ukazuje drogi wyjścia i prewencji.