Trudności w relacjach z teściami i możliwości ich naprawy - Tykarski, Sławomir (Teologia i Człowiek, 2014)
Wraz z zawarciem związku małżeńskiego rozszerza się system relacji pomiędzy żoną lub mężem a rodziną współmałżonka. Czymś naturalnym stają się kontakty z teściami. Niestety nie zawsze są one satysfakcjonujące i układane w sposób właściwy. Nierzadko dochodzi do konfliktów pomiędzy zięciem, synową a teściem, teściową (teściami). Treść artykułu skupia się przede wszystkim na trudnościach napotkanych w relacjach między tymi osobami. Ukazuje, że przyczyny konfliktów z teściami mogą mieć swój początek w sposobie kształtowania się więzi pomiędzy rodzicami (zwłaszcza matką) a dzieckiem, które w przyszłości staje się mężem lub żoną. W artykule dokonano ogólnej analizy przyczyn konfliktów w relacjach z teściami, a także podano przykłady ich rozwiązania. Dzieje się to zwłaszcza podczas omówienia dwóch fragmentów biblijnych: z Księgi Rut i z Księgi Wyjścia. Omawiane postacie (i ich zachowania) stają się wzorem w budowaniu relacji pomiędzy synową a teściową oraz zięciem a teściem. W publikacji nie zabrakło również przytoczenia pozytywnych ról, jakie spełniają teściowie w życiu rodzinnym swoich dzieci.