Diakonische Pastoral – Leitungsmodelle und synodale Entwicklungen - Kießig, Sebastian; Celary, Ireneusz (Teologia i Człowiek, 2024)
Duszpasterstwo diakonijne – modele kierowania/zarządzania i rozwój synodalny Celem artykułu jest przedstawienie nadchodzących procesów zmian w strukturach zarządczych stowarzyszenia Caritas w Polsce i Niemczech, przy jednoczesnym wyjaśnieniu kontekstu podstawowej realizacji duszpastersko-teologicznej diakonii. Nawiązując do refleksji autorów dotyczących wydarzeń historycznych XX wieku, przedstawiono w tym opracowaniu wyniki badań empirycznych na temat znaczenia zaangażowania charytatywnego w duszpasterstwie oraz pracy duszpasterskiej w stowarzyszeniu Caritas w nowo powstałych jednostkach duszpasterskich. Pozostaje wartym zastanowienia, w jaki sposób można dziś kształtować modele przywództwa w Caritas, inspirowane doświadczeniami procesów synodalnych.