Ks. prof. dr hab. Czesław Rychlicki (1939-2022). Życie i działalność naukowo-dydaktyczna - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2023)
W opracowaniu przypomniano sylwetkę oraz działalność naukowo-dydaktyczną ks. prałata prof. Czesława Rychlickiego (1939–2022), emerytowanego profesora Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zmarły 17 grudnia 2022 r. prezbiter Diecezji Płockiej był znanym i cenionym – nie tylko w Polsce – uczonym i nauczycielem akademickim, wychowawcą wielu pokoleń kapłanów i osób świeckich, organizatorem życia naukowego oraz popularyzatorem nauki i promotorem nowych kadr naukowych. Przedstawione w artykule curriculum vitae i zaprezentowane kierunki naukowych poszukiwań oraz praca wychowawczo-organizacyjna ks. prof. Czesława Rychlickiego pozwalają na uświadomienie sobie ich zasięgu, różnorodności, znaczenia i bogactwa. Mogą również stać się przyczynkiem do kompleksowych i pogłębionych badań nad pozostawioną przez niego spuścizną duchową i intelektualną.