Uwolnić wolność. Teologia wolności według Josepha Ratzingera – Benedykta XVI - Góźdź, Krzysztof (Teologia i Człowiek, 2024)
Wolność człowieka ma dzisiaj wiele imion. W różnych dziedzinach życia przejawia się jako wolność wyboru, wolność egzystencjalna, wolność prozopoiczna, wolność społeczno-polityczna oraz wolność religijna. Joseph Ratzinger – Benedykt XVI proponuje jeszcze inne rozumienie wolności człowieka. Polega ona na uznaniu swojej stworzoności, czyli ujęciu życia człowieka jako daru pochodzącego od Boga. Dlatego postuluje on „uwolnienie” takiej wolności, która w swej zależności od Stwórcy przybiera formę miłości. Prawda ta wyraża się w tryptyku: wolności samego Boga, wolności synostwa i wolności człowieka.