Wychowanie chrześcijańskie jako integralna część (nowej) ewangelizacji w ujęciu Benedykta XVI - Kaczorowski, Grzegorz (Teologia i Człowiek, 2023)
Według Benedykta XVI wychowanie młodzieży jest integralną częścią ewangelizacji. W obliczu wielu problemów współczesności istotna jest odpowiedzialność za wychowanie młodzieży. W nową ewangelizację wpisują się: nawrócenie jako rewizja własnego życia; głoszenie Królestwa Bożego, które przypomina, że Bóg istnieje i żyje; osoba Jezusa Chrystusa, który jest drogą człowieka; życie wieczne, które nie pozbawia znaczenia życia ziemskiego. Chrześcijańska wizja wychowania w swej integralności i szerokości odpowiada idealizmowi młodych ludzi, którzy mają prawo, aby spotkać wiarę w całym jej pięknie, bogactwie intelektualnym i radykalnych wymaganiach. Można więc powiedzieć, że funkcja wychowawcza, o której w swoim nauczaniu mówił papież Benedykt XVI, koncentruje się przede wszystkim na wychowaniu w wierze, które jest ważnym elementem procesu ewangelizacji. Nowa ewangelizacja ma prowadzić do przyjęcia daru wiary i wyznania Jezusa jako Pana i Zbawcy.