Disabled Persons in the Church: The Concept of Active Church and its Actors - Zielińska-Król, Katarzyna (Teologia i Człowiek, 2024)
Osoby niepełnosprawne w Kościele. Koncepcja aktywnego Kościoła i zaangażowane w nią podmioty Istnieje wciąż znaczna liczba osób z niepełnosprawnością, do których Kościół nie dociera z Ewangelią, podobnie wciąż jest duża przepaść pomiędzy osobami sprawnymi i niepełnosprawnymi w zakresie uczestnictwa we wspólnocie Kościoła. Celem artykułu jest odpowiedź na pytania: czym jest aktywny Kościół? Kto powinien być inicjatorem zmiany, aktywności, włączenia w ideę aktywnego Kościoła? W artykule zaproponowana została autorska koncepcja aktywnego Kościoła (KAK), będąca odpowiedzią na powyższe pytania. KAK powstała w oparciu o doświadczenia badanych osób niepełnosprawnych i ich opiekunów (badania jakościowe) oraz duszpasterzy (badania ilościowe). Koncepcja aktywnego Kościoła wskazuje na trzy podmioty odpowiedzialne za aktywny udział osób niepełnosprawnych w Kościele.