Emptiness in a Human Soul: Simone Weil’s Anthropology - Gurczyńska-Sady, Katarzyna (Teologia i Człowiek, 2024)
Pustka w duszy człowieka. Antropologia Simone Weil Artykuł stanowi próbę wyinterpretowania, na podstawie pism Simone Weil, koncepcji ludzkiej duszy. Obraną metodą jest zestawienie uwag o charakterze ontologicznym i teologicznym, czyli tych dotyczących świata i Boga, aby na ich tle ukazać tezę mówiąca o tym, że dusza ludzka by się wyzwolić powinna stać się pusta. W związku z tym poruszone zostają klasyczne dla teologii problemy: te dotyczące bytu (jego stworzenia, istoty, przeznaczenia), te dotyczące prawdy (jej rozumienia i poznania) oraz te dotyczące dobra (rozpatrywana jest kwestia sposobu życia, które pozwala zbliżyć się do Boga). Relacyjne ujęcie człowieka – w związku z Bogiem i światem odnosi się w pierwszym rzędzie do średniowiecznej tradycji chrześcijańskiej ujmującej człowieka w odniesieniu do Boga i stworzonego przezeń świata. W ten sposób zostaje zrekonstruowana oryginalna koncepcja człowieka, który nie tylko jest stworzeniem Bożym, ale bierze udział w cyklicznym pojawianiu się i znikaniu świata.