Concern of the Church about Emigrants from Polish Lands at the End of the 19th Century and the Beginning of the 20th Century - Skoczylas, Kazimierz (Teologia i Człowiek, 2023)
Troska Kościoła o emigrantów z ziem polskich pod koniec XIX i na początku XX wieku Emigracja z ziem polskich na przełomie XIX i początku XX wieku dokonywała się zarówno do pierwszej wojny światowej, jak i po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 roku. Kościół troszczył się o emigrantów pochodzących ze wszystkich zaborów. Przedmiotem szczególnej zapobiegliwości biskupów polskich była troska o emigrantów czasowych podejmujących okresową pracę w krajach ich emigracji. Starali się zorganizować opiekę duszpasterską w krajach emigracji, tworząc struktury Misji Katolickiej. Wydawali też zarządzenia zobowiązujące duchowieństwo diecezjalne do pogłębienia duchowości emigrantów zarówno przed wyjazdem z kraju, jak i po powrocie. Do udziału w opiece nad emigrantami zostały włączone stowarzyszenia tworzone w kraju oraz w miejscu przebywania emigrantów.