Tożsamość laikatu - zadania i wyzwania - Kurosz, Jolanta (Teologia i Człowiek, 2023)
Tożsamość laikatu, podobnie jak prezbitera ma swoje źródło w Trójcy Świętej i ujawnia się w tajemnicy Kościoła. Tożsamość wiernych jest dla świeckich nieodłącznym elementem tożsamości laikatu – ad extra, zaś dla prezbiterów nieodłącznym elementem tożsamości kapłańskiej – ad intra. Apostolstwo stanowi specyficzny rys tożsamości laikatu, które przejawia się w realizacji powołania w Kościele oraz w świecie. Służba człowiekowi i społeczeństwu oraz uczestnictwo w posługach realizowanych w wymiarze misji kapłańskiej, prorockiej i królewskiej Chrystusa domaga się współpracy świeckich z kapłaństwem hierarchicznym. W obecnych czasach konieczna jest pastoralna promocja laikatu.