Antropologia neurofilozoficzna Thomasa Fuchsa w dialogu z teologicznym obrazem człowieka jako możliwość odpowiedzi na naturalizm - Mann, Klaudiusz (Teologia i Człowiek, 2024)
Klasyczne ujęcia antropologii teologicznej oparte o cielesno-duchową strukturę człowieka łączą akty umysłu z duszą. Zaś gwałtowny rozwój neuronauk odsłania zakotwiczenie sfery umysłowej w ciele, a koncepcje neurofilozoficzne jako podejścia materialistyczne i redukcjonistyczne często pomijają kategorię duszy i wyraźnie kwestionują wolność człowieka. Celem niniejszej pracy jest ukazanie ujęcia antropologicznego neurofilozofa i psychiatry, Thomasa Fuchsa (ur. 1958) jako narzędzia, które z jednej strony inkorporuje podstawowe osiągnięcia neurobiologii, a z drugiej strony proponuje obraz człowieka spójny z chrześcijańską antropologią. Czerpiąc z współczesnego enaktywizmu, pragnącego być alternatywą wobec dualistycznych i materialistycznych ujęć człowieka wykorzystuje on kategorie Leib i Körper, które pozwalają mu uniknąć redukcjonizmu i uwzględnić współczesną wiedzę. Szczególnym zaś punktem styczności refleksji neuronaukowej i teologicznej jest spojrzenie na zagadnienie ludzkiej wolności, jako procesu, który jest „ucieleśniony”.