Die Kirche und der Krieg in der Ukraine: Eine Fundamentaltheologische Untersuchung - Anderwald, Andrzej (Teologia i Człowiek, 2023)
Kościół a wojna na Ukrainie. Perspektywa fundamentalnoteologiczna Wojna na Ukrainie od początku jest wyzwaniem dla Kościoła. Złożona rzeczywistość konsekwencji wojny dla ludności cywilnej jest swoistym „znakiem czasu”, który wymaga rozpoznania i oceny oraz zmusza do działania. Kościół od początku wojny angażuje się w działania na różnych płaszczyznach: od debat o prawie Ukrainy do samoobrony, poprzez modlitwy o pokój, aż po konkretną pomoc materialną. Co oznacza dla Kościoła zaangażowanie w pomoc materialną? Jak można teologicznie uzasadnić tego typu zaangażowanie? Na ile działalność charytatywna Kościoła może przyczynić się do odnowy, tak kwestionowanej współcześnie, wiarygodności Kościoła? Czy taka forma zaangażowania Kościoła może stać się znakiem współpracy ekumenicznej? Artykuł udziela odpowiedzi na postawione pytania z perspektywy wiarygodności Kościoła. W toku rozważań najpierw zostaną ukazane teologiczne podstawy charytatywnej działalności Kościoła (1); następnie przedstawione konkretne formy wsparcia i pomocy Kościoła Diecezji Opolskiej dla ofiar wojny na Ukrainie (2); po czym zostanie dokonana analiza charytatywnego zaangażowania Kościoła jak znak wiarygodności Kościoła (3).