Komunikowanie religijne, społeczne i polityczne czasopisma wyznaniowego na przykładzie czasopism „Mariawita. Czciciel Przenajświętszego Sakramentu” i „Mariawita. Pismo Kościoła Starokatolickiego Mariawitów” - Kansy, Andrzej (Teologia i Człowiek, 2023)
W artykule przedstawiono temat komunikowania religijnego, społecznego i politycznego czasopisma wyznaniowego na przykładzie mariawickich pism „Mariawita. Czciciel Przenajświętszego Sakramentu” i „Mariawita. Pismo Kościoła Starokatolickiego Mariawitów”. Wykazano, że czasopismo wyznaniowe może być istotnym narzędziem komunikacji z otoczeniem zewnętrznym, jak i z członkami wspólnoty i przyczyniać się do realizacji celów religijnych, społecznych i politycznych.