Wpływ synodów w pierwszych pięciu wiekach chrześcijaństwa na obrzędy Eucharystii - Mieczkowski, Janusz (Teologia i Człowiek, 2023)
Choć synody, które odbywały się między II a V wiekiem zwoływane były głównie z powodów dyscyplinarnych i dogmatycznych, to zajmowały się one także sprawami liturgii eucharystycznej. Celem podejmowanych decyzji było przeciwdziałanie pojawiającym się nadużyciom oraz dążenie pewnej do jedności obrzędów liturgicznych w obrębie jednej prowincji. Decyzje synodów dotyczyły takich spraw, jak: treść modlitw, ujednolicenie pewnych obrzędów, miejsce sprawowania Eucharystii, kanon ksiąg Pisma Świętego w Liturgii słowa, obrzędy Komunii św., czy kompetencje oraz strój liturgiczny biskupa, prezbitera, diakona i innych posługujących w liturgii.