Kobieta ukształtowana przez miłość Boga - bł. Blandyna Merten OSU - Klich, Anna (Teologia i Człowiek, 2022)
Błogosławiona Blandyna Merten (1883–1918) w swym krótkim życiu osiągnęła cel chrześcijańskiego powołania, jakim jest pełne zjednoczenie z Bogiem w wierze i miłości. W domu rodzinnym oraz pod wpływem mądrych, wierzących nauczycieli kształtowała się jej wrażliwość na Boga i człowieka. Dokonywało się to w duchu służby i uważności na potrzebujących pomocy. Źródłem, z którego nauczyła się czerpać inspirację, była modlitwa i pragnienie naśladowania Jezusa. W latach swej pracy nauczycielskiej bł. Blandyna szła wiernie obraną wcześniej drogą. Poprzez powołanie zakonne jako urszulanki oddała się całkowicie Bogu i towarzyszeniu dzieciom oraz młodzieży na drodze rozwoju wiary. Choć nie dokonywała w swym życiu wielkich dzieł, jednak wszystko, co robiła, było przeniknięte miłością do Boga i każdego człowieka. Była uległa na Boże prowadzenie oraz na to, by we wszystkich okolicznościach Jemu się oddawać. W tajemnicy życia s. Blandyny tkwi jej misyjne posłannictwo na dziś. Poprzez służbę bliźnim i przyjęte cierpienie jest stale zachęcającym przykładem do tego, by zawierzając Bogu dzień po dniu oraz chwila po chwili pozwolić Mu, by prowadził nas do życia w pełni szczęśliwego.