Rekolekcje narodowe z aktem zawierzenia św. Józefowi Kościoła i Narodu Polskiego centralnym wydarzeniem Roku św. Józefa w Diecezji Kaliskiej - Kwiatkowski, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2022)
Artykuł opisuje bardzo ważne historyczne wydarzenie dla Kościoła w Polsce, którym był uroczysty akt zawierzenia św. Józefowi Kościoła i Narodu Polskiego. Wydarzenie to było poprzedzone rekolekcjami narodowymi, w których dzięki transmisjom medialnym mogli uczestniczyć wierni z całej Polski. Rozważania rekolekcyjne, głoszone od w dniach od 03 do 07 października 2021 roku przez znanych teologów i kaznodziejów polskich ukazywały św. Józefa jako Opiekuna Kościoła Powszechnego, Patrona małżeństwa i rodziny ze szczególnym wskazaniem na rolę ojca w rodzinie oraz jako obrońcę życia od poczęcia aż do naturalnej śmierci. W trudnych czasach dla Kościoła i świata św. Józef może być pomocą w rozwiazywaniu najtrudniejszych problemów, które dotykają współczesnego człowieka. Wpatrywanie się i naśladowanie życia Patriarchy z Nazaretu i jego relacji z Jezusem i Maryją, są bardzo aktualne we współczesnym świecie, który tak bardzo potrzebuje miłości, sprawiedliwości, pokoju i jednoznacznych postaw moralnych.