Życie konsekrowane w świetle tajemnicy krzyża według Benedykta XVI - Pagacz, Małgorzata (Teologia i Człowiek, 2023)
Artykuł przedstawia zagadnienie życia konsekrowanego w świetle tajemnicy krzyża według Benedykta XVI. Życie osób całkowicie oddanych Bogu jest odpowiedzią na Miłość objawioną na krzyżu, świadectwem nadziei płynącej z krzyża Chrystusa oraz życiem ofiary. Zgodnie z nauczaniem papieża krzyż Chrystusa przynagla konsekrowanych do czynnej miłości wobec bliźnich. Osoba konsekrowana, powołana do głębszego poznawania Chrystusa, towarzyszenia Mu bardziej z bliska i naśladowania Go, realizuje to wezwanie na drodze rad ewangelicznych i w szczególny sposób przyjmuje tajemnicę krzyża jako swoją własną.