Wyzwania moralne Globalnego Paktu Wychowawczego w nauczaniu papieża Franciszka - Kućko , Wojciech (Teologia i Człowiek, 2022)
Głównym celem artykułu jest analiza koncepcji Globalnego Paktu Wychowawczego oraz propozycji wcielenia jej w praktykę na bazie nauczania papieża Franciszka. Idea nowego „przymierza wychowawczego” jest adekwatną i integralną próbą odpowiedzi na obecne wyzwania w kontekście dokonującej się zmiany epoki i poszukiwań nowego humanizmu. Koncepcja ta nie została jeszcze opracowana w szerszy sposób w języku polskim, dlatego w artykule prezentowane są jej główne założenia oraz implikacje etyczne. Omówionych jest siedem płaszczyzn realizacji paktu wychowawczego oraz wynikające z nich wyzwania moralne: docenienie misji szkoły, odkrycie na nowo tożsamości szkół katolickich, ukazanie nowej roli uniwersytetów oraz wartości piękna w procesie formacji ludzkiej.