The Image Codified: Dionysius of Fourna’s Hermeneia as a Source of Interpretation of the Canon Law Dogmatics of the Icon - Woźniak, Jakub Józef; Góźdź, Szymon (Teologia i Człowiek, 2023)
Obraz skodyfikowany. Malarska Hermeneia Dionizjusza z Furny jako wykładnia kanoniczno-prawnej dogmatyki ikony Zakres problematyki podejmowanej w niniejszym artykule koncentruje się na zagadnieniu kodyfikacji malarskiej opartej na fundamentalnej relacji między wykładnią dogmatyczną, sferą reguł kanonicznych oraz właściwej im restytucji na polu ikonografii. Znamienitym przykładem kodeksu malarskiego, stanowiącego wykładnię kanoniczno-prawnej dogmatyki ikony, jest Hermeneia Dionizjusza z Furny. Porządkująca tworzenie, widzenie i rozumienie obrazu zarówno jako formy przedstawienia wizualnego, jak i jego „duchowej zawartości” – teologicznego objawienia i uobecnieniem, kontinuum wcielenia. Kodyfikacja Dionizjusza odnosi się przeto do liturgicznej syntezy sztuk; ukazując jak skonstruowana, ale też uzasadniona jest ikonowa rzeczywistość. Waloryzuje sens pojęć światła i obrazu oraz oryginału i kopii w bizantyńskiej wykładni teologicznej.