The Catholic Church and Media: Promoting the Church’s Presence in Social Media - Nabożny, Marcin (Teologia i Człowiek, 2022)
Kościół katolicki a media. Promowanie obecności Kościoła w mediach społecznościowych Realizacja Chrystusowego posłania, by iść i nauczać wszystkie narody, wymaga stosowania nowych metod ewangelizacji, które wykorzystują cyberprzestrzeń – w tym media społecznościowe jako najnowszą technologię zyskującą sobie coraz liczniejszych użytkowników. Głoszenie ewangelii w mediach społecznościowych znacząco różni się od tego sprzed lat, gdy kaznodzieje musieli pokonywać setki lub tysiące kilometrów, często wędrując całymi miesiącami, aby dotrzeć do swoich odbiorców. Głosom podkreślającym znaczenie mediów społecznościowych dla dobra i rozwoju Kościoła towarzyszą też jednak inne głosy – roztaczające katastroficzne wizje dotyczące zagrożeń płynących z korzystania z tego rodzaju mediów oraz szkód, jakie mogą one wyrządzić w kategoriach stosunku społeczeństwa do religii, a także ich negatywnego oddziaływania na jednostki – powodującego zachowania antyspołeczne oraz niszczenie tradycji i podstawowych instytucji Kościoła. Przykładem takiego zagrożenia może być rezygnacja z uczestnictwa w Mszy Świętej z uwagi na łatwy dostęp do Pisma Świętego i kazań w sferze wirtualnej. Nie ulega jednak wątpliwości, że rozwój mediów cyfrowych – w tym społecznościowych – jest faktem, a wypieranie tego faktu czy rezygnowanie z wykorzystania tego rodzaju mediów do wyższych celów jest dla Kościoła niekorzystne i może sprawić, że będzie on tracił na znaczeniu w nieustannie i dynamicznie rozwijającym się świecie.