Paul Volz w obronie Starego Testamentu - Kozyra, Wojciech (Teologia i Człowiek, 2022)
W III Rzeszy popularność zyskała neomarcjońska teologia, której zwolennicy optowali za wyeliminowaniem Starego Testamentu z chrześcijaństwa na rzecz „moralnej odnowy” religii Jezusa. Wzbudziło to sprzeciw u licznych niemieckich teologów, w tym u Paula Volza, profesora Starego Testamentu z Tybingi. Artykuł przedstawia pogląd Volza na Stare Przymierze w kontekście zagrożenia ze strony radykalnie antyjudaistycznych tendencji, które przybierały w Niemczech na sile równolegle z rozwojem jego kariery. Szczególna uwaga zostaje zwrócona na argument Volza skierowany przeciwko próbie moralizacji chrześcijaństwa, podejmowanej przez volksistowskich autorów, i związanym z nią przekonaniu o absolutnej niekompatybilności ST z Jezusową Ewangelią miłości.