Podobieństwa i zależności między "Vita S. Pauli monachi Thebaei" a "Vita S. Mariae Aegyptiacae" - Degórski, Bazyli (Teologia i Człowiek, 2022)
Artykuł bada i pogłębia podobieństwa między Hieronimową Vita S. Pauli monachi Thebaei i Vita S. Mariae Aegyptiacae (utworem przypisywanym kiedyś Sofroniuszowi z Jerozolimy, a obecnie Pseudo-Sofroniuszowi), istotnymi ze względu na szereg cech charakterystycznych: przede wszystkim ze względu na bohaterów, o których traktują – św. Pawła Tebańczyka i św. Marię Egipcjankę, uważanych za największych przedstawicieli tego sposobu ascetycznego życia; po drugie, na datę powstania, która umieszcza oba dzieła wśród najstarszej spuścizny literackiej tego gatunku, a zatem także z powodu wpływu, jaki wywarły na późniejszą tradycję, zarówno praktyczną, jak i literacką; wreszcie ze względu na długość obu dzieł, która pozwala rozwinąć i lepiej skonfigurować strukturę i styl narracji tego gatunku.