The Destruction of Human Dignity in Today’s World as a Ser ious Moral and Educational Challenge - Kluz, Marek (Teologia i Człowiek, 2022)
Współczesna destrukcja godności człowieka poważnym wyzwaniem moralno-wychowawczym Podstawową wartością życia ludzkiego jest godność człowieka. Na całą głębię godności wskazuje fakt stworzenia, odkupienia i powołania człowieka do ostatecznego spełnienia w Bogu. Godność, którą ma człowiek, winna być dla niego podstawowym motywem postępowania względem siebie i innych ludzi. Poczucie godności pogłębia się poprzez służbę innym i odpowiedzialność za swoje życie. Z kolei zatracenie poczucia godności własnej następuje przez brak miłości, obojętność czy nienawiść wobec bliźniego. Obecnie coraz częściej można zaobserwować przejawy braku poszanowania godności człowieka, dlatego potrzebna jest praca nad sobą i właściwa formacja, by można było w codziennym życiu postępować zgodnie z wymogami ludzkiej godności.