Encounter as a Paradigm of Faith - Jasiński, Karol (Teologia i Człowiek, 2022)
Spotkanie jako paradygmat wiary Autor artykułu podejmuje próbę krytycznej refleksji nad paradygmatem wiary, którym jest spotkanie. Wiary nie można w jego mniemaniu rozumieć jako spotkania, ponieważ człowiek nigdy nie spotyka bezpośrednio Boga osobowego, a jedynie doświadcza Go poprzez inne byty. Przyjęcie takiego stanowiska jest wynikiem refleksji nad naturą spotkania i doświadczenia religijnego. Artykuł składa się z dwóch głównych części. Pierwsza część przedstawia koncepcję wiary jako spotkania na tle głównych sposobów rozumienia wiary (propozycjonalnego i niepropozycjonalnego). W drugiej części autor krytykuje paradygmat spotkania, dokonując refleksji nad naturą spotkania i doświadczenia religijnego. Zwraca szczególną uwagę na istotne cechy spotkania oraz doświadczenia religijnego.