Mistyka w życiu bł. Jana Pawła II. Teoria i praktyka mistyki - Zdybicka, Zofia (Teologia i Człowiek, 2012)
Jan Paweł II, mając nadprzyrodzoną wizję historii ludzkości, wprowadził kościół w trzecie Tysiąclecie przykładem swego życia i głoszonym słowem o modlitwie. Modlitwie poświęcił przecież swoje ostatnie dokumenty: Eucharystii – encyklikę Ecclesia de eucharystia (2003), Eucharystii i kontemplacji Słowa Bożego – Mane nobiscum Domine (2004). Zachęcał do odmawiania różańca, który uważał za modlitwę kontemplacyjną i dodał piękne tajemnice światła: List apostolski Rosarium Virginis Mariae (2002). Najwymowniejszą lekcją modlitwy, najbardziej pouczającą był ostatni dzień życia Jana Pawła II, dzień modlitwy i cierpienia. Papież, który wiele modlił się przez całe życie, umierał z modlitwą na ustach. Modlili się z Nim najbliżsi, modlił się cały Kościół.