Ks. Zdzisław Pawlak o neoscholastyce we Włocławku - Dembowski, Bronisław (Teologia i Człowiek, 2012)
Dzięki rozprawie habilitacyjnej ks. Pawlaka mogliśmy poznać ważne przykłady uprawiania filozofii przez myślicieli włocławskich, którzy w różny sposób kontynuowali europejskie myślenie neoscholastyczne, zwłaszcza to, które powstawało w Uniwersytecie Lowańskim. Kończąc pragnę podziękować Włocławskiemu Wydawnictwu Diecezjalnemu, które w 1997 roku wykonało drugie wydanie mojej rozprawy habilitacyjnej dołączając kilka studiów z historii filozofii polskiej, o czym wspomniałem we Wstępie, a w 2011 roku dzięki temu Wydawnictwu ukazała się poważna monografia Mirosława Mylika: Geneza neoscholastyki europejskiej a polska myśl filozoficzno-społeczna na przełomie XIX i XX wiek. Tak więc dzięki Włocławskiemu Wydawnictwo Diecezjalnemu ukazały się trzy dzieła poświęcone polskiej myśli neoscholastycznej. Ufam, że staną się zachętą do pogłębiania studiów filozoficznych z rozumieniem, że metafizyka – filozofia bytu – jest istotnie ważna dla właściwego uprawiania filozofii.