Arcybiskup Marian Gołębiewski jako teolog i pasterz - Dec, Ignacy (Teologia i Człowiek, 2012)
Niniejsza, szkicowa prezentacja działalności naukowej i duszpasterskiej ks. arcybiskupa Mariana Gołębiewskiego, metropolity wrocławskiego, pozwala nam na wyrażenie przekonania, że ks. Arcybiskup dołącza do świetlanych osób wywodzących się z Kościoła Włocławskiego. Jest szczególnym przykładem udanego łączenia katedry profesorskiej i katedry biskupiej, pracy naukowej z pracą duszpasterską. Należy przypuszczać, że posługę biskupią bardzo ułatwiły mu studia i działalność naukowo-dydaktyczna w dziedzinie nauk biblijnych. Lata posługi duszpasterskiej zarówno w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej, jak i w archidiecezji wrocławskiej pokazują, że Ksiądz Arcybiskup znakomicie przeszczepił swoją wiedzę biblijną na grunt duszpasterski, w szczególności w dziedzinę głoszenia słowa Bożego. Należy życzyć, by sławetna diecezja włocławska nadal wydawała wspaniałych ludzi nauki i duszpasterzy, by kapłani z niej się wywodzący byli ozdobą Kościoła w naszej Ojczyźnie. Niech wśród nich znajdzie się też ks. prof. dr hab. Zdzisław Pawlak.