„To jest Jego Kościół”. Boski wymiar Kościoła w eklezjologii Józefa Ratzingera - Perszon, Jan (Teologia i Człowiek, 2014)
Dla Józefa Ratzingera Kościół jest rzeczywistością teologiczną. Posiada on konieczny wymiar ludzki, instytucjonalny, historyczny. Ale jest on przede wszystkim Chrystusowy. Kościół, choć zanurzony w historii, nie może zachować swej tożsamości odwołując się do oczekiwań czy aspiracji pokolenia, które w danej chwili go (in statu peregrinationis) stanowi. Wśród elementów boskiej genezy Kościoła, wymienić należy przede wszystkim wydarzenie Pięćdziesiątnicy i Ostatniej Wieczerzy. Konsekwentnie tedy najwyższą formą urzeczywistniania się Chrystusowej wspólnoty i komunii ze Zbawicielem jest Eucharystia. W niej Kościół staje się najdosłowniej repraesentatio Christi.