Od redakcji - Buczyńska, Mirosława; Cichosz, Wojciech; Kotecki, Dariusz (Teologia i Człowiek, 2020)
Niniejszy zeszyt czasopisma naukowego „Teologia i Człowiek” nosi znamię podwójnego jubileuszu. Po pierwsze, dlatego że jest to już 50 numer periodyku, a po drugie, że jest on dedykowany Księdzu prof. dr. hab. Krzysztofowi Koneckiemu, założycielowi tego czasopisma i jego pierwszemu redaktorowi naukowemu, z okazji Jego 70. Rocznicy urodzin. Przez tę skromną publikację pragniemy wyrazić nasz głęboki szacunek, szczerą wdzięczność i serdeczne podziękowanie za wieloletnią pracę naukową, dydaktyczną i redakcyjną, a także za ofiarną pracę wychowawczą Księdza Profesora. W gronie autorów bieżącego numeru znaleźli się naukowcy z Uniwetsytetu Mikołaja Kopernika, czyli Alma Matris dostojnego Jubilata, ale także z wielu innych środowisk, jak np.: z Uniwersytetu kard. Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, Uniwersytetu Papieskiego Jana Pała II w Krakowie, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytetu Opolskiego, a takze z Wyższego Seminarium Duchownego we Włocławku oraz z Kongregacji ds. Duchowieństwa w Watykanie,