Uczestnictwo rodziny katolickiej w rozwoju społeczeństwa - Zarembski, Zbigniew (Teologia i Człowiek, 2020)
Rodzina jest społecznością powołaną do wzbudzania i rozwoju życia jednostkowego a także społecznego. Nauczanie Kościoła ujmuje rodzinę jako wspólnotę i instytucję. Św. Jan Paweł II podkreślał, że rodzina jest pierwszą i żywotną komórką społeczeństwa. W oparciu więc o nauczanie Kościoła i literaturę przedmiotu Autor artykułu wyjaśnia co rodzina wnosi do społeczeństwa i jednocześnie pokazuje na czym polega socjalizacja w rodzinie. Szczególna rola rodziny w procesie socjalizacji wynika z faktu, że jest ona chronologicznie pierwszą a zarazem najważniejszą wspólnotą w życiu człowieka. Jest ona przy tym pomostem pomiędzy jednostką a społeczeństwem. W artykule ukazane zostały także różne rodzaje powiązań jakie powstają pomiędzy społeczeństwem i rodziną, które wyraźnie wskazują, że to dzięki rodzinie młode pokolenie zostaje wprowadzone do społeczeństwa. Omówiono wkład społeczeństwa w funkcjonowanie rodziny, podstawowe prawa, przynależące rodzinie z racji jej powołania i misji a w ostatniej części publikacji zaprezentowano w sposób syntetyczny jak po 1989 roku kształtowała się w Polsce polityka prorodzinna.