Terroryzm – droga negacji życia - Dziuba, Andrzej Franciszek (Teologia i Człowiek, 2020)
Współczesny świat nadal naznaczony jest wieloma przejawami zła, który przybiera coraz to nowsze formy. Oczywiście nadal istnieją np. działania militarne, sankcje, zbrodnie, zamachy czy zabójstwa. Obecnie tę dramatyczna listę dopełnia terroryzm, który urasta wręcz do znaku współczesnej cywilizacji. To ona udoskonaliła narzędzia i metody przeciwko życiu, solidarności, dobru, sprawiedliwości i pokojowi. Dlatego każdy przejaw terroryzmu wywołuje głęboki ból, przynosi cierpienie, bowiem rani on boleśnie całą cywilizację ludzką. To przejaw barbarzyństwa zawsze i wszędzie zasługujący na powszechne potępienie; jest przeciwko osobie ludzkiej oraz solidarności międzyludzkiej. Ma charakter ekstremistyczny, bowiem jedną z podstaw swego działania przyjmuje absolutyzację interesów politycznych czy ekonomicznych, zgodnie z zasadą „cel uświęca środki”. Terroryzm stanowi prawdziwe przestępstwo przeciw ludzkości.