Osoby starsze i rodzina w systemie społecznym – z perspektywy domu pomocy społecznej w Browinie - Suwiński, Stanisław (Teologia i Człowiek, 2020)
Prezentowany artykuł jest próbą spojrzenia na współczesny problem starzenia się społeczeństwa, które domaga się nowych wyzwań wobec wzrastającej liczby seniorów. Nie można zgodzić się na wykluczenie tej grupy społecznej, lecz należy odnaleźć sposób na ich konkretne zaangażowanie w życiu wspólnotowym. Istotnym zadaniem jest także zorganizowanie dla nich pomocy zarówno ze strony rodziny, jak i instytucji, aby w ten sposób respektować godność osoby ludzkiej, przysługującą każdemu człowiekowi. Autor powyższy problem ukazuje na przykładzie Domu Pomocy Społecznej w Browinie, położonym w gminie Chełmża.