Tożsamość relacyjna. Wybrane wątki biblijnych opowiadań o Adamie i Ewie z Rdz 1–3 jako antropologiczne źródło inspiracji terapeutycznej - Pilarz, Krzysztof (Teologia i Człowiek, 2020)
Niniejszy artykuł, oparty na solidnych podstawach egzegetycznych, ma za zadanie przedstawić wybrane biblijne wątki antropologiczne obecne w opowiadaniach o Adamie i Ewie (Rdz 1–3), które mogą być przydatne w terapii chrześcijańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem terapii małżeńskiej. Podkreślono jednoczesną odmienność i komplementarność mężczyzny i kobiety oraz ich wzajemną nieadekwatność w drodze do szczęścia i spełnienia, które mogą odnaleźć dopiero w Bogu.