Charyzmat, duchowość i posłannictwo brata zakonnego na przykładzie Zgromadzenia Misjonarzy Świętej Rodziny - Sobczyk, Adam Józef (Teologia i Człowiek, 2019)
Brat zakonny ma udział w misterium zbawczym Chrystusa i Kościoła. Potwierdza, że misja Kościoła, z poszanowaniem różnych powołań jest jedna dla wszystkich (Tożsamość i misja, nr 1). Staje się przewodnikiem życia duchowego. Do zasadniczych elementów jego posłannictwa należy: tworzenie wspólnoty oraz przyjęcie stylu życia Jezusa. Pomaga w tym dobrze prowadzona formacja początkowa i ciągła. Dokumenty Zgromadzenia poświęcają jej wiele miejsca, dokładnie precyzując poszczególne wymogi wobec kandydatów i formatorów.