Dietricha Bonhoeffera "bezreligijne chrześcijaństwo" - Rozwadowski, Paweł Piotr (Teologia i Człowiek, 2021)
Celem artykułu jest próba rekonstrukcji Dietricha Bonhoeffera koncepcji „bezreligijnego chrześcijaństwa” (religionsloses Christentum) ze względu na całościowe ujęcie jego myśli, wykraczające poza ograniczoną perspektywę przedśmiertnych notatek i listów więziennych. W toku refleksji zastanowię się między innymi nad dokonaną przez Bonhoeffera dekonstrukcją pojęcia Boga, a także postaram się zaprezentować, co znaczą dla niego same pojęcia „religii” i „chrześcijaństwa”.